Syk og svak


Det å bli syk er aldri gøy. Men er det virkelig slik at når man er syk og svak så er man i faresone for å få andre sykdommer i samme periode – før man kommer til hektene og tilbake til normalen? Er da vårt immunforsvar svekket så andre sykdommer «sniker» seg lettere inn og enten legger seg på «vent» eller i fullt utslag direkte?

Slik har det føltes for meg nå en periode.

Syk

Jeg fikk tidligere i høst et ganske hardt (synes jeg selv i hvert fall) angrep av herpes rundt mitt venstre øye og deler av venstre side av ansiktet. Det var såpass hardt at jeg hadde problemer med å se på øyet på grunn av hevelsen og sårene som dannet seg.

Det hele begynte opp like under hårfestet og kjentes ut som om det skulle komme ei stor kvise. Du vet sikkert hva jeg mener når jeg sier det sprenger i huden. Så etter fire fem dager kom det en mengde små vannblemme liknende byller eller hvordan jeg best skal forklare dette. Så spredte det seg nedover mot i overkant av øyet, nedover nesen og rundt øyet. Så kom hevelsen og «lukket» øye mitt. Jeg klarte å åpne øyet ved hjelp av fingrene mine, men ikke for egne krefter. Legen ga meg anti virus tabletter og øyedråper til å skylle og vaske øyet. Heldigvis hadde ikke det gått ut over synet mitt. Fikk jeg bare åpnet øyet og fjernet «pusset» som lå der så jeg normalt som tidligere.

Langvarig

første virustabletter

Etter første runde med virus tabletter fra legen forsvant det aller meste av hevelsene rundt øyet og alt gikk i riktig retning. Men så stoppet det opp og snudde rundt. Ok – tilbake til legen og ny runde med piller. Denne gangen fungerte alt som det skulle og hevelsen og alt forsvant. Men det var fortsatt sårt rundt øyet og noe irritasjon igjen det. Det viste seg at en nerve hadde blitt «irritert» under dette som hadde skjedd og kommet litt ut av posisjon eller hva det var han legen sa. Det kunne at opp til tre måneder før det var bra igjen. Ja, ja – da får man bare slå seg til ro med det – og det var jo ingen problem så det gikk helt greit.

Nesten bra

Formen var oppadgående og alt begynte sakte å nærme seg gode gamle meg igjen. Så en morgen jeg våknet, gikk i dusjen og gjorde mine vanlige morgenritualer. Gikk en tur ut for å kjøpe litt mat og drikke. Da fikk jeg spørsmålet hva i all verden var galt med meg? Hva snakker du om mente jeg! Jo du ser jo ut som om du har «flekkesyken» – å jaggu var det ikke røde prikker over hele meg!

Angrepet av noe allergi greier – inn med tabletter jeg hadde liggende for å starte medisiner så snart som mulig og deretter en tur til legen i morgen dersom det ikke er noen endringer. Av sted til lege neste dag bar det, men han svarte bare at de medisinene jeg hadde startet burde rekke. Der er jeg nå. Håper å være friske snarest igjen – det er jo tross alt snart jul!