Gi en hjelpende hånd


Jeg har tenkt mye på dette med sykdom og hva det kan gjøre med et menneskes liv. Det kan snu livet totalt opp og ned på meget kort tid. Men det er også ting som kan gjøres for å forberede seg på slike ting. Men det er totalt umulig å forberede seg på alt. Og nesten uansett hva det er så kommer det liksom som «lyn fra klar himmel» nesten uansett. Og det er ikke alltid man får noe forvarsel før man står midt opp i en sykdoms situasjon.

Sykdommens tøffe hverdag

Jeg har tidligere skrevet om min egen situasjon og om hvor heldig eller uheldig jeg var med sykdom og forsikringer og slikt i utlandet. Jeg skal i hvert fall aldri reise noe sted utenfor Norge uten å ha reiseforsikring eller annen forsikring som dekker opp så mye som mulig av mulige sykdoms situasjoner. Og det anbefaler jeg selvfølgelig andre å følge også – skulle du havnet på sykehus i utlandet uten en gyldig forsikring så kan det bli meget dyrt. Men det var ikke det jeg hadde tenkt å prate så mye om her og nå. Jeg synes jeg har fått min del av sykdom for en lang periode. Både før jeg selv ble syk, men også før jeg selv ble syk i nær familie. Men det skulle vise seg å slå totalt feil. For ikke mange ukene siden var det et av mine aller nærmeste familiemedlemmer som fikk prognosen som så mange frykter – kreft! Jeg har nesten ikke ord for hva jeg følte og tenkte da jeg fikk denne meldingen.

Ventetiden

Ventetiden

Tiden fra man får meldingen fra lege at man er angrepet av kreft og frem til man kommer i gang med behandling kan virke som en evighet. Og dette er en meget vanskelig tid både for den som er rammet, men også for de nærmeste rundt vedkommende. Her snakker jeg nå dessverre av egen erfaring. Jeg sitter nå hver eneste dag og venter på hva skal skje med min nære familie. Det har vært frem og tilbake med testinger og prøvinger på sykehus og på forskjellige sykehus. Men endelig har beskjeden i hvert fall kommet om at behandlingen snart skal starte – cellegift.

Cellegift er et godt medikament, men det er også et meget tøft medikament som mange sliter med å motta hjelpen av. Det er veldig variabelt hvordan mennesker reagerer på behandlingen av cellegift. Noen blir syke og svake på andre områder enn det de får medisin for. Det kan være en meget vanskelig tid både for pasient og pårørende mens behandlingen pågår. Men det kan også være en befriende tid og kuren tar «drepen» på styggedommen – kreften. I dag har de heldigvis kommet så langt i forskningens verden at det er mange som blir friske igjen av kreft. Men uansett hvordan dette er og hvordan dette ender så trenger de som har blitt syke en hjelpende hånd. De gjennomgår en tid hvor veldig mange ting er usikkert. Da er det viktig å ha familie og nære venner rundt seg som støtte.