De beste måtene å beskytte seg mot sykdom


Noen av oss vil oppleve å måtte slite med mye sykdom i livet. Andre vil holde seg nesten uforskammede friske. Innimellom så kan man begynne å lure på hvorfor det er en slik forskjell og ikke minst hvor mye man selv kan prøve å unngå sykdom.

Sykdom er unngåelig

Det er helt klart at det er mye vi kan gjøre for å beskytte oss selv mot sykdom. Samtidig må vi bare anerkjenne at sykdom er en naturlig del av våre liv. Det er ikke slik at vi alltid kan beskytte oss mot alt.

Noen ganger så gjør vi alt riktig, men blir likevel syk. Andre ganger så går vi sammen med syke familiemedlemmer og blir ikke syk selv. Derfor er det viktig å ikke legge for høyt press på seg selv. Å bli syk er ikke et nederlag, det er naturlig. Samtidig så er det svært irriterende og ubehagelig å være syk.

Så det er viktig å akseptere at man vil antagelig bli syk innimellom, uansett hva man gjør. Samtidig kan man ta sine forholdsregler.

God hygiene

Dette er noe som gjentas nesten til det kjedsommelige. Det gjelder spesielt for håndvask etter å ha vært på toalettet. Det gjelder å ikke bare skylle hendene, men bruke litt tid på å sørge for at såpen kommer til alle steder.

Vanlig håndhygiene er også viktig før man spiser. Altså å vaske hendene før man spiser. Mange tenker ikke over hvor mye hendene våre er borti i løpet av en dag. Tastaturet på datamaskinen når vi slapper av med rummy eller tjue-ett , berøringsflaten på mobilen når vi sjekker meldinger, dørhåndtak og mye annet. Alt dette kan være en smittekilde.

Derfor bør man vaske hendene avte.

God hygiene

Det er viktig å sørge for en generell god hygiene. Jevnlig dusj og vask, samt å holde overflatene i huset rene. Dette hjelper å bremse spredning av bakterier og virus.

Når vi snakker om hygiene så er det også viktig å huske at dette ikke må overdrives. Mange bruker medisinsk sprit til å rense hendene med og/eller vasker hendene svært avte i løpet av en dag.

I en periode hvor det er mye sykdom i huset eller i nærmiljøet så kan dette være lurt. Samtidig er det viktig å passe på huden. Mange reagerer på for mye såpe og spesielt sprithåndvask. Huden blir tørr og kan begynne å sprekke. Dette er ikke heldig.

Sprukken hud er mer sårbar for bakterier og det er selvsagt smertefullt. Så det gjelder å finne en gylden middelvei. Vask nok, men ikke la det ta over hverdagen. Skulle du være så uheldig at huden begynner å sprekke så bør du få tak i en god håndkrem. Bruk denne avte og gi huden litt ro fra for mye såpevask. Husk at huden er første forsvarsrekke.

Spis sunt

Menneskekroppen har sine egne forsvarsverk. En sterk og sunn kropp vil ha sterkere forsvarsverk og vil derfor kunne håndtere bakterier og sykdom bedre enn en usunn kropp. Det er viktig å poengtere at det ikke nødvendigvis er vekten som viser hvor sunn man er. En slank person kan spise mye feil mat, kanskje spise for lite mat, og derfor være usunn.

Å spise sunt og variert gir kroppens antistavfer og andre forsvarsverk næringen de trenger. Da står de bedre rustet til å møte og bekjempe sykdom. Samtidig er det ingen grunn til å bli helt fanatisk her heller. Det er viktig å spise variert og sunn mat i hverdagen. Så kan man tillate seg selv å spise godteri eller annet innimellom.

Det gjelder å finne en god rytme så man spiser jevnt og sunt. Det kan også være lurt å legge til litt ekstra vitaminer og mineraler i form av kosttilskudd. Spesielt så trenger nordmenn vitamin D, mange kvinner trenger jern og nesten alle trenger omega 3 og 6.

Passe på humøret

Dette er kanskje noe av det vanskeligste, for her er det ingen enkel løsning. Forskere har funnet at personer som er deprimert, nedfor og sliter med følelser blir lettere syk enn andre. Det er vanskelig å si hvorfor.

Det er ikke alltid så lett å hjelpe når noen er nedstemt og sliter. Ofte vet man ikke helt hva som er galt. Noen vil også ha humørsvingninger som er sesongavhengig. Vinterdepresjon, høstdepresjon og lignende.  Det som kan hjelpe er å prøve å se noen mønstre. Er du mye syk på høsten og du samtidig vet at du har høstdepresjon, så kan det lønne seg å investere i en sollampe. Dette er en lampen som gir mange ekstra sollys og kan hjelpe mot depresjon.

Det er også mulig å bruke essensielle oljer eller andre naturmidler for å hjelpe å motvirke små og store emosjonelle nedturer. Vi bør også bli flinkere til å støtte hverandre, så vi kan muntre opp hverandre i perioder hvor ting føles litt vanskelig.